סטודנטים מובילים מחאות בכל העולם, ובישראל ההנהגה פחדנית
מזה שנים שהאוניברסיטאות אינן רק מקום לרכישת ידע, אלא כר פורה להתארגנויות אידאולוגיות. סטודנטים הובילו מחאות אידאולוגיות בכל רחבי העולם – בצרפת ובצ'כיה ב-1968, בארצות הברית במהלך מלחמת וייטנאם, אפילו באיראן. הסטודנטים הובילו באמצעות מחאה את הנאבקים, לא צפו בהם מהכורסא בסלון. לכן, המכתב של יו"ר התאחדות הסטודנטים אלחנן פלהיימר בו אמר שההתאחדות "לא תיקח צד" במחאה הנוכחית נגד הממשלה, מביך ומצער בעיניי.
כוחן של מחאות הסטודנטים
מחאות סטודנטים מספקות במה לקולות שוליים שאחרת עלולים לא להישמע. הם נותנים קול לדאגות, שאיפות ותסכולים של דור המתמודד עם שפע של אתגרים, כולל שינויי אקלים, אי שוויון , אפליה מגדרית ואלימות. על ידי התכנסות בסולידריות, הסטודנטים רותמים את כוחו של הקול הקולקטיבי כדי לדרוש פעולה ולהעלות את המודעות לנושאים קריטיים. באמצעות מחאות, הם מאתגרים מערכות מדכאות, משפיעים על השיח הציבורי ומאלצים את בעלי עמדות הכוח להתעמת עם אמיתות לא נוחות. הגברת הקולות באמצעות מחאת סטודנטים כחלק ממאבק על מתן עזרה ברכישת השכלה באופן שלא יכביד על הסטודנטים, פועלת כזרז רב עוצמה לשינוי, אשר מפנה את תשומת הלב לעוולות ומצית שיחות שיכולות לעצב מדיניות ולהניע טרנספורמציה חברתית.
מחאות הסטודנטים והשפעתן על מדיניות: פעולה, מודעות, ותהליכי שינוי
מחאות סטודנטים לא רק מעלות את המודעות אלא גם דוחפות לשינויי מדיניות מוחשיים. ההיסטוריה הראתה שכאשר סטודנטים מתגייסים למען מחאה משותפת ודורשים שינוי, קובעי המדיניות נאלצים להגיב. הנחישות הבלתי פוסקת של המפגינים משפיעה על דעת הקהל, ומניעה את המחוקקים להתייחס לתלונותיהם ולעשות רפורמות מדיניות משמעותיות. באמצעות האקטיביזם שלהם, התלמידים מוכיחים ששינוי פוליטי אינו מושג מופשט אלא תוצאה מוחשית שניתן להשיג באמצעות הסברה מתמשכת ופעולה קולקטיבית.
האוניברסיטאות הן המצע שמכשיר את המנהיגות העתידית של החברה. מהמנהיגות הזו מצופה להביע עמדה, גם – בעיקר – בזמנים מורכבים כמו עכשיו. לא לשקוע לתהומות האדישות והרצון להיות "בסדר עם כולם", אלא לפעול. לעשות מה שצעירים עושים בכל העולם – להוביל שינוי.
טרם כניסתי לתפקיד יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, עוד כשכיהנתי כיו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב, הובלתי מאבק סטודנטים ענק ואת שביתת הסטודנטים הארוכה ביותר שהיתה בישראל.
המאבק הביא להישגים מרשימים, הוסיף מיליארדים לתקציב ההשכלה הגבוהה והוריד מסדר היום את העלאת שכר הלימוד לסטודנטים. מאז ועד היום. גם אז, לא ראינו רק את טובתנו מול עינינו, אלא את טובת ההשכלה הגבוהה כולה, ואת טובת הסטודנטים שיבואו אחרינו. כך במקרה הזה, כך בשורת מאבקים למען תנאי העסקה הוגנים של עובדי ניקיון ותחזוקה באוניברסיטאות, וגם במחאת 2011 לקחנו חלק פעיל.
רוב מוחלט של הסטודנטים בישראל עדיין משוחררים מנטל פרנסת המשפחה. הם צעירים דיים כדי לגייס את הלהט והאנרגיות הנדרשים, ועליהם ועל הנהגתם מוטלת היום האחריות להילחם למען מדינת ישראל חופשית ודמוקרטית. האימפקט של 400 אלף סטודנטים שצועקים יחד שהמלך הוא עירום, הוא מכפיל הכוח של המחאה. אסור לוותר עליו.
התאחדות הסטודנטים ונייטרליות: האם זו המדיניות הנכונה?
כשיש מי שמבקשים לרסק את מערכת המשפט ואיתה את הדמוקרטיה הישראלית, להפוך את הממשלה לכזו "שלא תהיה כפופה לחוק – היא תהיה החוק", כדברי המשנה ליועצת המשפטית לממשלה גיל לימון בדיון בוועדת החוקה, הציפיה מהתאחדות הסטודנטים היא לפעול. ואכן, יוזמות מקומיות בקמפוסים מוציאות יותר ויותר סטודנטים להפגין. למרבה הצער, במקום שההתאחדות הארצית תרכז ותוביל מחאה נרחבת, היא נשארת "נייטרלית" ומפחדת לנקוט עמדה.
בדיוק כפי שהעברנו את החוק לשוויון בנטל ב-2022 בכדי לשלב חרדים בכלכלה הישראלית ובמערכת הביטחון, גם במערכת החינוך ישנה אי הוגנות שמצריכה טיפול מהיסוד. הרי מדובר בדור העתיד של המדינה.
הרס הדמוקרטיה הישראלית יפגע בעיקר בצעירים. הם אלו שיאלצו לגדול לתוך מציאות של זכויות אזרח מוחלשות, היעדר הזדמנויות בגלל הימנעות של משקיעים זרים מלהגיע לכאן, פגיעה בפרנסה, אובדן החופש להתבטא ולפעול, והוקעה בין-לאומית. לכן, הם אלו שצריכים להוביל היום את המחאה, עבורם ובעבור כל אזרחי ישראל.
זו שעת המבחן. לא שעה לעוד מכתבי רפיסות וקריאות ריקות מתוכן לאחדות, אלא שעת מעשה. שעה בה הסטודנטים וההנהגה שלהם צריכים להיות עמוד האש שמוביל את מחנה ההתנגדות. כי המאבק היום הוא על החופש שבלעדיו תאבד המדינה את הנשמה הדמוקרטית שלה. כך אנחנו פעלנו כשיצאנו למאבקים חברתיים בהתאם למצע שלנו לשיפור מערכת החינוך בישראל, וכך מצופה שתנהג מנהיגות הסטודנטים היום.
כותב המאמר הינו יו״ר התאחדות הסטודנטים הארצית לשעבר, מרכז האופוזיציה ויו״ר סיעת יש עתיד, ח״כ בועז טופורובסקי.
אנו מזמינים אתכם – אזרחי מדינת ישראל ובפרט הסטודנטים בישראל להצטרף למפלגת יש עתיד בראשות יאיר לפיד ולחולל שינוי של ממש בחיי כולנו.
לרשימת המטות המלאה של מפלגת יש עתיד.